Back to Blog
καλοί τρόποι παιδί

Καλοί Τρόποι: Πώς θα μάθω στο παιδί μου;

Πόσοι σημαντικοί είναι οι καλοί τρόποι του παιδιού;

Ένα από τα πρώτα πράγματα που μαθαίνουν οι γονείς σε κάθε παιδί, είναι να μην έχουν αγενή συμπεριφορά. Τα παιδιά ορισμένες φορές δεν είναι σε θέση να καταλάβουν πώς πρέπει να συμπεριφερθούν, με αποτέλεσμα να φαίνεται να μην έχουν καλούς τρόπους.

Για παράδειγμα, συνηθίζουν να διακοπούν ή να σχολιάζουν δυνατά αυτό που σκέφτονται, ακόμη και είναι αγενές ή προσβλητικό για το άτομο στο οποίο αναφέρονται. Πώς μπορεί να βοηθήσει ο γονιός, ώστε ν’ αποκτήσει “καλούς τρόπους” το παιδί;

Μάθετε το παιδί να λέει “Ευχαριστώ” και “Παρακαλώ” 

Δεν είναι αυτονόητο, αν σκεφτείτε ότι τα παιδιά συνηθίζουν να θεωρούν δεδομένα πολλά πράγματα. Σκεφτείτε ένα δώρο του νονού το Πάσχα. Το παιδί ανυπομονεί, περιμένει και θεωρεί σίγουρο ότι μόλις χτυπήσει η πόρτα θα ανοίξει τα δώρα του. Ακόμη και αν θέλει να ευχαριστήσει, είναι πιθανό να παρασυρθεί από τον ενθουσιασμό του για το δώρο που κατέφθασε. Φροντίστε να μάθετε στο παιδί πόσο σημαντικό είναι να πει “Ευχαριστώ” τόσο για το ίδιο, όσο και για την άλλη πλευρά που θα το ακούσει.

Δεν διακόπτουμε τις συζητήσεις των μεγάλων

Τα παιδιά συνηθίζουν να “πετάγονται” για να πουν αυτό που θέλουν, αγνοώντας ότι πρόκειται για μία αγενή συμπεριφορά. Πείτε στο παιδί ότι δε θα πρέπει να διακόπτει μία συζήτηση, εκτός και αν πρόκειται για κάτι σημαντικό ή/και επείγον. Αν πάλι θεωρεί αναγκαίο να διακόψει μία συνομιλία, εξηγήστε του ότι η λέξη «Συγγνώμη» είναι ένας ευγενικός τρόπος να διακόψει και να τραβήξει την προσοχή κάποιου.

Δεν σχολιάζουμε αρνητικά

Τα παιδιά είναι αυθόρμητα, το ξέρουμε όλοι. Ωστόσο τα σχόλια τους ορισμένες φορές όσο αθώα και αν είναι, ενδέχεται να πληγώσουν ή να στεναχωρήσουν τα άλλα παιδιά, αλλά και τους μεγάλους. Εξηγήστε στο παιδί σας ότι θα πρέπει να κρατάει τη γνώμη του σε κάποια πράγματα για τον εαυτό του ή έστω, να μην την εκφράζει δυνατά γιατί ενδέχεται να προσβάλει.

Χτυπάμε την πόρτα

Όταν πρόκειται να επισκεφθούμε ένα δωμάτιο που γνωρίζουμε ότι κάποιος είναι μέσα, οφείλουμε να κτυπήσουμε την πόρτα. Μπορεί να πρόκειται για το δωμάτιο των γονιών, για το γραφείο του διευθυντή του σχολείου ή απλά για την τουαλέτα. Θα πρέπει να περιμένουμε να απαντήσει κάποιος πριν ανοίξουμε την πόρτα.

Δεν κοροϊδεύουμε κανέναν

Δεν πρόκειται απλά για καλούς τρόπους, αλλά ίσως για μία στοιχειώδη συμπεριφορά που έχει να δώσει πολλά διδάγματα στο παιδί. Ειδικά στο σχολείο τα μικρά παιδιά συνηθίζουν να κοροϊδεύουν το ένα το άλλο, για πολλούς και διάφορους λόγους. Πρέπει να εξηγήσετε στο παιδί ότι όχι μόνο δεν είναι σωστό να κοροϊδεύει κάποιον, αλλά και πόσο άσχημα θα ένιωθε εάν συνέβαινε σε εκείνο. Το να μπαίνουμε στη θέση του άλλου, βοηθάει και τα παιδιά αλλά και τους ενήλικες πολλές φορές να καταλάβουμε καλύτερα μία κατάσταση.

Καλύπτουμε το στόμα μας όταν φτερνιζόμαστε ή βήχουμε

Ιδιαίτερα αυτή την περίοδο της κρίσης, η προστασία του εαυτού μας αλλά και των γύρω μας είναι αναγκαία. Πέρα από όμως από την επιβολή των μέτρων και την προστασία της υγείας μας, το καλύψουμε το στόμα μας είναι μία ένδειξη καλών τρόπων που τα παιδιά πρέπει να μάθουν από τη νεαρή ηλικία.

Ευχαριστούμε για τη βοήθεια

Όπως όταν προσφέρουμε βοήθεια και περιμένουμε από την άλλη πλευρά να μας ευχαριστήσει, έτσι πρέπει να κάνουμε και εμείς. Γνωρίζοντας πόσο σημαντικό είναι να λέγεται το “Ευχαριστώ”, πείτε στο παιδί σας ότι αυτό δίνει ένα κίνητρο στον άλλον ώστε να μας βοηθήσει και την επόμενη φορά.

Είναι προφανές από όλα τα παραπάνω, ότι οι καλοί τρόποι του παιδιού πρέπει να κτιστούν σιγά σιγά και με τη βοήθεια των γονέων. Κανένα παιδί δε γεννήθηκε για να τα ξέρει όλα. Οι γονείς βυθισμένοι ορισμένες φορές στη ρουτίνα της καθημερινότητας, παραβλέπουν ορισμένες συμπεριφορές που θεωρούν ότι στο μέλλον θα αλλάξουν. Η αλήθεια όμως είναι ότι οι καλοί τρόποι, διδάσκονται από νωρίς. Εξίσου καθοριστικός παράγοντας για την επιτυχία της διδασκαλίας καλών τρόπων συμπεριφοράς, είναι ασφαλώς να παραμένετε πρότυπο για το παιδί. Δε μπορούμε να απαιτούμε πράγματα που δε μπορούμε να προσφέρουμε, ακριβώς όπως δε μπορούν να κάνουν και τα ίδια τα παιδιά.

Share this post

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Back to Blog