Back to Blog
νέα-μαμά-μωρό-κλαίει

Νέα Μαμά: Γιατί κλαίει το μωρό τη νύχτα

Οι παλιές μαμάδες ξέρουν ήδη τι σημαίνει ν’ ακούς τη γνωστή φωνούλα του μωρού σου, μόλις έχεις προσπαθήσει να ξαπλώσεις… Η νέα μαμά όμως, ίσως να βιώνει μία πρωτόγνωρη εμπειρία, που την ανησυχεί κάθε φορά που ακούει το μωρό της να κλαίει από το διπλανό δωμάτιο!

Η αλήθεια είναι όμως ότι κατά πάσα πιθανότητα δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για το κλάμα του μωρού… μάλλον μόνο για τον ύπνο της μαμάς!

Πριν λοιπόν πάρετε τον παιδίατρο και ρωτήσετε τι συμβαίνει στο μωρό σας, σας έχουμε μερικές πιθανές απαντήσεις για τους συνηθέστερους λόγους:

1. Πεινάει

Τα περισσότερα νεογέννητα μωρά ξυπνούν μέσα στη νύχτα τουλάχιστον κάθε τρεις ώρες επειδή πεινάνε. Ο μοναδικός τρόπος για να εκφράσουν αυτή τους ανάγκη, είναι το κλάμα! Οπότε η μαμά δεν έχει παρά να ξυπνήσει πολλές φορές κατά τη διάρκεια τη νύχτας για να ταΐσει το μωράκι της. Με το πέρασμα μερικών μηνών, οι φορές που ξυπνούν μέσα στη νύχτα θα μειώνονται και οι τρεις ώρες σύντομα θα γίνουν έξι. Το σίγουρο είναι ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας!

2. Αλλαγή πάνας

Συνηθισμένο και αναμενόμενο! Όσο πιο συχνά τρώει το μωράκι, τόσο πιο συχνά θα κάνει την ανάγκη του. Η αντίδραση του στο γεγονός ότι μόλις έχει λερωθεί, θα είναι να κλάψει και να καλέσει τη μαμά να του αλλάξει την πάνα! Ξέρουμε ότι αυτό είναι αρκετά απογοητευτικό όταν μόλις πριν βάλετε το μωρό σας για ύπνο, το κάνατε το μπανάκι του… αλλά μάλλον θα πρέπει να συνηθίσετε σε αυτή τη σκέψη!

3. Κωλικοί

Οι ενήλικες έχουμε συνηθίσει να τρομάζουμε και μόνο στην ιδέα ενός κολικού και του πόνου που μπορεί να επιφέρει στο σώμα μας. Η αλήθεια όμως είναι ότι στα μωράκια είναι μία διαδικασία που θα συμβεί αναπόφευκτα, καθώς μεγαλώνει το εντεράκι τους.  Οι βρεφικοί κωλικοί είναι λοιπόν ένα σύνηθες φαινόμενο, ιδίως σε βρέφη 2-3 βδομάδων και υποχωρούν μετά τον τρίτο μήνα. Δυστυχώς, το μόνο μπορεί να κάνει η μαμά για ν’ ανακουφίσει το μωρό της είναι μία αγκαλιά και να προσπαθήσει να το ηρεμήσει.

4. Βγάζει δοντάκια

Εξίσου αναμενόμενο, όσο αναμενόμενο και το κλάμα του μωρού σας γιατί όπως είναι λογικό, πονάει. Το πρώτο δοντάκι του μωρού βγαίνει συνήθως μετά τον έκτο μήνα και μέχρι και τον δέκατο μήνα, θα έχει βγάλει ένα με δύο δοντάκια. Όσο τα δοντάκια του μωρού σας ετοιμάζονται να βγουν, τόσο θα προκαλούν πρήξιμο και ερεθισμό στα ούλα του μωρού. Οπότε το κλάμα κατά τη διάρκεια της νύχτας είναι λογικό και όπως και με τον κωλικό, δεν έχετε παρά να το αγκαλιάσετε για να χαλαρώσει.

5. Θερμοκρασία

Σκεφτείτε τον εαυτό σας όταν κρυώνει ή ζεσταίνεται πολύ κατά τη διάρκεια του ύπνου. Θα ξυπνήσετε, θα βγάλετε ή θα φορέσετε ρούχα, θα σκεπαστείτε ή το ανάποδο. Το μωράκι σας όμως δε μπορεί να τα κάνει αυτά μόνο του… Οπότε αν ως νέα μαμά έχει ντύσει υπερβολικά το μωρό σας προκειμένου να κοιμηθεί ζεστά, είναι πιθανό κατά τη διάρκεια της νύχτας να ξυπνήσει και να κλάψει επειδή έχει ιδρώσει. Αντίστοιχα, εάν έχει ντυθεί ελαφριά ή έχε ξεσκεπαστεί και κρυώνει, θα κλάψει προκειμένου να σας φωνάξει για να το φροντίσετε.

6. Θέλει αγκαλιά

Ένα γλυκό κλάμα που όμως μπορεί να σας στερήσει τον ύπνο πολλά βράδια! Ειδικά εάν έχετε συνηθίσει το μωράκι σας -και καλά κάνετε! σε πολλές και συχνές αγκαλιές την ημέρα, θα τις ζητήσει και τη νύχτα! Δεν έχετε παρά να ξυπνήσετε, να το πάρετε μια αγκαλιά για να ηρεμήσει και έπειτα να ξανακοιμηθεί και εκείνο και εσείς!

 

Αν λοιπόν είστε νέα μαμά και ακούσετε το μωρό σας να κλαίει κατά τη διάρκεια της νύχτας, μόλις βρήκατε μερικούς λόγους που μπορεί να συμβαίνει αυτό! Αν πάλι για οποιαδήποτε λόγο συνεχίζετε να έχετε ανησυχίες, μη διστάσετε να συμβουλευτείτε τον παιδίατρο σας.

 

Αν σας άρεσε το άρθρο μη ξεχάσετε να το μοιραστείτε
με τους φίλους σας στα Social Media!

Share this post

Comment (1)

  • Ανώνυμος Reply

    Πολύ ωραίο άρθρο ευχαριστούμε! 😊

    30/04/2020 at 21:40

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Back to Blog