Back to Blog
πλύσιμο στα παιδικά ρούχα

Ποιό είναι το σωστό πλύσιμο στα παιδικά ρούχα;

Πώς θα πλύνουμε τα παιδικά ρούχα;

Όλες οι μαμάδες ξέρουν πόσο συχνά λερώνονται τα ρούχα των παιδιών. Ποιό είναι όμως το σωστό πλύσιμο στα παιδικά ρούχα; Είτε γιατί το μωράκι σας λερώνεται αρκετά συχνά από την τροφή, είτε γιατί το μεγαλύτερο παιδί σας θα τρέξει, θα κυλιστεί και θα δημιουργήσει επίμονους λεκέδες στα ρούχα του.

Ένα βουνό από ρούχα σύντομα γεμίζει το καλάθι και οι μαμάδες πελαγωμένες και προκειμένου να ξεμπερδέψουν, βάζουν πλυντήριο για όλα τα ρούχα. Λάθος!

Ένα από τα βασικά σημεία της φροντίδας των βρεφικών και παιδικών ρούχων είναι ότι δεν πρέπει να πλένονται μαζί με τα δικά σας. Ο λόγος είναι απλός: Τα ρούχα μας φέρουν μικρόβια που θα μεταφερθούν στα ρούχα του παιδιού, αν τα βάλουμε στο ίδιο καλάθι. Οι ειδικοί συστήνουν τουλάχιστον μέχρι την ηλικία των 3 ετών, τα ρούχα των παιδιών να τοποθετούνται και να πλένονται ξεχωριστά από των ενηλίκων.

Αν παρ’ όλα αυτά, σας είναι δύσκολο ή χρονοβόρο, μπορείτε να πλένεται τα παιδικά ρούχα τοποθετώντας τα μέσα σε θήκες κατά τη διάρκεια της πλύσης.

Στους πόσους βαθμούς πλένονται τα βρεφικά και παιδικά ρούχα;

Πολλοί από εμάς είτε για λόγους που αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος, είτε γιατί γνωρίζουμε ότι οι υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να προκαλέσουν φθορές, συνηθίζουμε να κάνουμε το πλύσιμο στα παιδικά ρούχα σε χαμηλές θερμοκρασίες.

Η αλήθεια είναι επίσης, ότι ακόμη και οι εταιρείες παραγωγής βρεφικών και παιδικών ενδυμάτων, συχνά συστήνουν τις χαμηλές θερμοκρασίες για την προστασία του υφάσματος.

Ωστόσο, η χαμηλή θερμοκρασία μπορεί να αποβεί ακόμη και επικίνδυνη για την υγεία. Οι 40 βαθμοί δεν μπορούν να εξολοθρεύσουν όλα τα μικρόβια.  Πολλά παθογόνα μικρόβια σκοτώνονται στις υψηλές θερμοκρασίες, αδυνατώντας να προκαλέσουν λοιμώξεις στον οργανισμό. Επιπλέον, συστήνεται τα λευκά είδη (σεντόνια, μαξιλαροθήκες) να πλένονται στους 60 βαθμούς και άνω.

Ειδικά το ευαίσθητο δέρμα του μωρού σας χρειάζεται  ιδιαίτερη φροντίδα. Οι παιδικές αλλεργίες ταλαιπωρούν πολλά παιδιά και συχνά οφείλονται στα ακάρεα της σκόνης, τα οποία επιβιώνουν στο πλύσιμο σε χαμηλές θερμοκρασίες.

Σύμφωνα με τη γνώμη των ειδικών, εάν διαπιστωθεί οποιαδήποτε λοίμωξη από σταφυλόκκοκο, στρεπτόκοκκο ή γαστρεντερίτιδα από σαλμονέλα, τα ρούχα των παιδιών και ειδικά τα εσώρουχα, θα πρέπει να πλυθούν σε θερμοκρασία πάνω από 90 βαθμούς Κελσίου.

Πώς πλένουμε τα καινούργια παιδικά ρούχα;

Κάθε καινούργιο ρούχο που μπαίνει στη ντουλάπα του παιδιού, θα πρέπει να πλένεται πριν φορεθεί και να ξεβγαλθεί δύο φορές σύμφωνα με τους ειδικούς.

Πώς πρέπει να χρησιμοποιείται το απορρυπαντικό;

Οι χημικές ουσίες στα κοινά απορρυπαντικά, μπορεί να επηρεάσουν το ευαίσθητο και απαλό δέρμα του μωρού σας. Πολλές δερματικές παθήσεις, όπως το κοινό έκζεμα, παρατηρούνται σε πολλά βρέφη και μικρά παιδιά. Ένας συχνός παράγοντας εμφάνισης τους είναι τα απορρυπαντικά, τα οποία προκαλούν έντονο κνησμό, ερεθισμό, ξηρότητα και άλλα. Γι’ αυτό το λόγο επιλέξτε δερματολογικά ελεγμένα και υποαλεργικά προϊόντα καθαρισμού για το πλύσιμο των ρούχων.

Ελέγξετε τη σωστή δοσολογία του απορρυπαντικού που χρησιμοποιείτε, σύμφωνα με τον πίνακα δοσολογίας του. Ο πίνακας, συνήθως βρίσκεται στο πίσω μέρος της συσκευασίας. Με αυτό τον τρόπο αποφεύγετε υπερβολικές δόσεις που ενδέχεται να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις, αλλά και μικρότερες που πιθανώς να μην καθαρίσουν σωστά τα ρούχα.

Θα πρέπει να θυμάστε ότι περισσότερο απορρυπαντικό δε σημαίνει και καλύτερο καθάρισμα των ρούχων. Αντίθετα, είναι πιθανό να μείνουν κατάλοιπα τα οποία θα σας ταλαιπωρήσουν περισσότερο. Τέλος, χρησιμοποιήστε μαλακτικό ειδικό για τα μωρά, ή αποφύγετε τελείως τη χρήση του.

Θα πρέπει τα ρούχα να απλώνονται μέσα στο σπίτι;

Αν και οι άσχημες καιρικές συνθήκες ορισμένες φορές δε δίνουν άλλη επιλογή από το άπλωμα των ρούχων μέσα στο σπίτι, φαίνεται ότι μπορεί να είναι βλαβερό για την υγεία. Ο λόγος είναι ότι με αυτό τον τρόπο η υγρασία παραμένει στα ρούχα Ωστόσο, το βρεγμένο ύφασμα αποτελεί πηγή υγρασίας και να δημιουργούνται υδρατμοί ακόμη και αν δεν είναι εμφανείς.

Πώς πρέπει να σιδερώνονται τα παιδικά ρούχα;

Σιδερώστε τα ρούχα του παιδιού με ατμό, προκειμένου να τα αποστειρώσετε. Η σκόνη και τα μικρόβια μπορεί να έχουν σκοτωθεί κατά τη διάρκεια της πλύσης, αλλά θα επανέλθουν καινούργια σε μία απλώστρα.

Μετά το σιδέρωμα, αφήστε τα ρούχα να κρυώσουν. Η υγρασία από το σίδερο ατμού θα πρέπει θα εξαφανιστεί πριν τακτοποιηθούν στη ντουλάπα του παιδιού.

Share this post

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Back to Blog