Back to Blog
ύπνος-και-παιδί

Ύπνος και Παιδί: Τι ρόλο παίζει η ηλικία;

Πόσος ύπνος είναι αρκετός για το παιδί;

Τι ρόλο παίζει ο ύπνος στην ανάπτυξη του παιδιού; Κι όμως, ο καλός ύπνος συμβάλλει στη σωστή ανάπτυξη και την υγεία του παιδιού σε όποια ηλικία και αν βρίσκεται. Αυτό συμβαίνει γιατί οι μύες και η καρδιά ξεκουράζονται προκειμένου να επανέλθουν στα φυσιολογικά τους επίπεδα. Επιπλέον, ο ύπνος ενισχύει την εγκεφαλική λειτουργία, καθώς με αυτό τον τρόπο αποθηκεύει τις αναμνήσεις της ημέρας και στη συνέχεια, βοηθά στην καλή συγκέντρωση.

Αν αναρωτιέστε γιατί το παιδί σας κοιμάται πολλές ώρες, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι τα παιδιά χρειάζονται περισσότερες ώρες ύπνου από τους ενήλικες. Ειδικότερα, σύμφωνα με  μελέτες τα βρέφη και τα πολύ μικρά παιδιά χρειάζονται 11-14 ώρες ύπνου την ημέρα. Ωστόσο οι ώρες αυτές δεν είναι συνεχόμενες, αφού τα παιδιά συνηθίζουν σε αυτές τις ηλικίες να χρειάζονται ύπνους με μικρή διάρκεια κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Όσο όμως το παιδί μεγαλώνει οι ώρες του ύπνου διαφέρουν. Έτσι, στην ηλικία των 3 έως 5 ετών από 11 μέχρι 13 ώρες ύπνου είναι αρκετές. Η συνήθεια του διακεκομμένου ύπνου διαρκεί περίπου μέχρι τα 5 έτη, ωστόσο σε περίπτωση που συνεχίζεται ο ύπνος νωρίτερα το βράδυ ίσως αποτελεί τη λύση.

Τα επόμενα χρόνια και συγκεκριμένα από 6 έως και 13 έτη, το παιδί χρειάζεται 9-11 ώρες ύπνου. Τέλος, στην εφηβεία το παιδί κοιμάται πλέον περίπου όσες ώρες και ένας ενήλικας, δηλαδή 8 με 10 ώρες ύπνου.

Πόσο εύκολο είναι να πειστεί το παιδί να πέσει για ύπνο;

Η δυσκολία των γονέων να πείσουν το μικρό παιδί να πάει για να κοιμηθεί  είναι μία συχνή κατάσταση για τους περισσότερους. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι ο πιο ορθός τρόπος για να πειστεί το παιδί, δεν είναι παρά να υιοθετήσει από νωρίς μία σταθερή ρουτίνα, ακόμα και τα Σαββατοκύριακα. Επιπλέον, ο χαμηλός φωτισμός και η ησυχία ενδέχεται να βοηθήσουν το παιδί να κοιμηθεί.

Στη εφηβεία από την άλλη πλευρά, οι γονείς αντιμετωπίζουν αυτή τη δυσκολία σε μεγαλύτερο βαθμό. Η συνταγή του χαμηλού φωτισμού και της ησυχίας ισχύει και σε αυτή την περίπτωση, ωστόσο, μία υπενθύμιση να κλείνουν τις ηλεκτρονικές συσκευές πριν πέσουν στο κρεβάτι, θα ήταν εξίσου βοηθητική.

Πώς θα καταλάβω αν το παιδί μου έχει καλό ύπνο;

Ο καλύτερος τρόπος για να καταλάβουμε εάν το παιδί έχει έναν ομαλό και καλό ύπνο, είναι ο χρόνος που χρειάζεται για να κοιμηθεί από τη στιγμή που θα ξαπλώσει. Αν το παίρνει ο ύπνος στα πρώτα 15-30 λεπτά, ενώ παράλληλα, ξυπνάει εύκολα το πρωί, τότε δεν αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα ύπνου. Ακόμη, ο μεσημεριανός ύπνος μετά το σχολείο δεν θα του χρειάζεται, εάν το βράδυ έχει κοιμηθεί ικανοποιητικά.

Τα τυπικά προβλήματα του ύπνου που εμφανίζονται στα περισσότερα παιδιά, περιλαμβάνουν τα εξής χαρακτηριστικά:

  • Έντονο ροχαλητό
  • Μεγάλες παύσεις ανάμεσα στις αναπνοές
  • Δυσκολία στην αναπνοή ενώ κοιμάται
  • Υπνοβασία
  • Επαναλαμβανόμενοι ή τακτικοί εφιάλτες
  • Βρέξιμο του κρεβατιού

Ωστόσο, πρόκειται για κοινά σημάδια στις περισσότερες περιπτώσεις και δε θα πρέπει να ανησυχούν το γονείς, εκτός εάν πρόκειται για κάποια διαταραχή του ύπνου που πρέπει να αντιμετωπιστεί.

Για παράδειγμα, η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας, παρατηρείται σε πολλά παιδιά ως αντίδραση τους στην έλλειψη ύπνου. Αντίθετα με τους ενήλικες που συνήθως είναι υποτονικοί όταν στερούνται ύπνου, τα παιδιά ενδέχεται να γίνουν περισσότερο υπερκινητικά. Σε αυτή την περίπτωση, το καλύτερο που έχετε να κάνετε, είναι να συμβουλευτείτε τον παιδίατρο σας.

Πηγή: iatronet.gr

Γράψτε μας τη γνώμη σας και την εμπειρία σας  σε ένα σχόλιο βοηθώντας και άλλους χρήστες με τις πληροφορίες σας!

Share this post

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Back to Blog