Back to Blog
παιδί ευτυχισμένο

Κάντε το παιδί ευτυχισμένο! Μέρος 1ο

Όλοι οι γονείς θέλουν να δουν τα παιδιά τους ευτυχισμένα. Ορισμένες φορές από την αγωνία τους να δουν το παιδί ευτυχισμένο καταφεύγουν σε υπερβολές ή αφιερώνουν περισσότερο χρόνο απ’ όσο χρειάζεται. Οι παγίδες που μπορεί να σας οδηγήσουν στο αντίθετο αποτέλεσμα είναι πολλές, σε όποια ηλικία και αν βρίσκεται το παιδί.

Τι πρέπει να κάνει λοιπόν ένας γονέας για δει το παιδί ευτυχισμένο;

Πρώτα από όλα σκεφτείτε τι χρειάζεστε εσείς. Έπειτα, δώστε στο παιδί σας ακριβώς το ίδιο και κάντε το να χαμογελάσει!

Ασχοληθείτε με το παιδί

Κι όμως ο πολύτιμος χρόνος σας είναι το καλύτερο αγαθό που μπορείτε να προσφέρετε για να δείτε το παιδί ευτυχισμένο. Περάστε χρόνο μαζί του κάνοντας πράγματα που είναι σημαντικά για εκείνο και δώστε τους να καταλάβουν, πόσο σημαντικό είναι και για εσάς. Γνωριστείτε καλύτερα –όχι δεν είναι  δεδομένο ότι γνωρίζεστε! και μοιραστείτε συναισθήματα, που στη ροή της καθημερινότητας αφήνετε στην άκρη. Αυτό θα τους βοηθήσει να καταλάβουν την αξία που έχουν ως πρόσωπα. Διδάξτε το παιδί σας μέσα από αυτή την αλληλεπίδραση και χτίστε μαζί τους κοινές αναμνήσεις που θα θωρακίσουν τη σχέση σας. Σύμφωνα με ψυχολόγους, λίγα λεπτά την ημέρα μπορεί να είναι αρκετά για να κάνετε κάτι με το παιδί, που θα σας ικανοποιήσει και τους δύο!

Αγκαλιάστε τα συναισθήματα τους

Τα παιδιά δεν είναι σαν τους ενήλικες. Μπορεί να αισθάνονται διάφορα πράγματα τα οποία δυσκολεύονται να εκφράσουν. Ακόμη και αν πρόκειται για το άγχος που τους προκαλούν τα μαθήματα τους ή τι θα φορέσουν στο σχολείο. Για παράδειγμα, είναι πιθανό να μην ομολογούν ότι φοβούνται μη τους μαλώσετε και ο φόβος να εμφανίζεται στη δυσκολία συγκέντρωσης τους στη μελέτη. Μην απορήσετε μάλιστα, εάν διαμαρτυρηθούν και γκρινιάξουν για πράγματα που φαινομενικά δεν έχουν καμία ουσιαστική σημασία, όπως για παράδειγμα γιατί δεν τους αγοράσατε παγωτό. Τα  παιδιά διοχετεύουν σε τέτοια πράγματα τα συναισθήματα τους, ακριβώς γιατί  δεν τα εκφράζουν εκεί που πρέπει και όταν πρέπει. Τι να κάνετε; Να τους δώσετε χρόνο. Αφήστε το παιδί να μιλήσει γι’ αυτό που αισθάνεται. Δείτε τον κόσμο από τα δικά του παιδικά ματάκια. Μιλήστε του για τα δικά σας συναισθήματα, κάντε του ανοικτές ερωτήσεις και βοηθήστε το καταλάβει τι νιώθει. Το παιδί είναι ευτυχισμένο, όταν είναι και οι μεγάλοι: όταν ονομάσει το συναίσθημα του.

Επιτρέψτε του να πειραματιστεί

Ποιος γονιός δεν είπε «μην κάνεις τα λάθη που έκανα εγώ»; Αν δεν το είπατε, μάλλον απλά δεν ήρθε ακόμη η στιγμή! Οι ενήλικες έχουμε τόσες πολλές εμπειρίες, που μας φαίνεται αφάνταστα δύσκολο να επιτρέψουμε στα παιδιά να κάνουν λάθη. Ψάχνουμε πάντα να προσφέρουμε «δοκιμασμένες λύσεις», ξεχνώντας ότι η δοκιμή είναι ο κατάλληλος τρόπος να μάθει κάποιος ότι χρειάζεται για τη ζωή, μέσα από τη δική του γνώση. Με αυτό τον τρόπο τους στερούμε τη χαρά να καταφέρουν κάτι με τις δικές τους δυνάμεις. Τι θα συμβεί αν πέσουν και χτυπήσουν λίγο το γόνατο τους; Αν καούν λίγο από το μάτι της κουζίνας; Θα μάθουν ότι την επόμενη φορά πρέπει να προσέξουν! Η αίσθηση ότι το εμπιστεύεστε, μπορεί να κάνει το παιδί ευτυχισμένο!

Ο κόσμος είναι ένα μέρος που το παιδί μπορεί να πειραματιστεί και ν’ ανακαλύπτει συνεχώς τις νέες του ικανότητες. Αφήστε τα παιδιά να μάθουν, όσο χρόνο κι αν χρειαστεί να σπαταλήσουν και φροντίστε να είστε εκεί κοντά, αν ζητήσουν βοήθεια. Να είστε βέβαιοι ότι κάποια στιγμή θα σας ευγνωμονούν που τους  αφήσατε να μάθουν τον κόσμο.

Τα λάθη είναι μέρος της μάθησης. Μην πανικοβάλλεστε και απλά αναζητήστε μαζί με το παιδί, πώς οδηγήθηκε σε αυτό. Έπειτα, βοηθήστε το παιδί σας να επανορθώσει όσο καλύτερα γίνεται το λάθος του. Μιλήστε του για τις συνέπειες του λάθους και βρείτε μαζί του τρόπους να πετύχει το στόχο του. Όλα αυτά θα οδηγήσουν στο πιο πολύτιμο αγαθό: την αυτοεκτίμηση.

Αφήστε το να επιλέξει

Οι επιλογές ξέρουμε καλά όσο μεγαλώνουμε ότι είναι δύσκολες. Είναι όμως προνόμιο μόνο τον μεγάλων; Φυσικά και όχι. Ένας ενήλικας μπορεί να κληθεί να επιλέξει αν θα αλλάξει επάγγελμα ή όχι. Ένα παιδί όμως, μπορεί να κληθεί να επιλέξει εξίσου στον ίδιο βαθμό δυσκολίας αν θέλει να μάθει κάποιο μουσικό όργανο ή τι ρούχα θα φορέσει στο σχολείο. Μη υποτιμήσετε τη δυσκολία του να επιλέξει και δείτε τον κόσμο μέσα από τα μάτια του παιδιού.

Η διαδικασία επιλογής μπορεί να μπλοκάρει ψυχικά τόσο τους ενήλικες, όσο και τα παιδιά. Συχνά νομίζουμε ότι πρέπει να επιλέξουμε εμείς αντί για εκείνα, ώστε να βγάλουμε από το δίλημμα ή γιατί νομίζουμε ότι εμείς θα επιλέξουμε καλύτερα. Με αυτό τον τρόπο ασυναίσθητα, τους στερούμε ένα μέρος της ελευθερίας τους. Ο γονιός που θέλει να δει το παιδί ευτυχισμένο, θα πρέπει να γνωρίζει ότι η ευτυχία του είναι μέρος της ελευθερίας του να χαρεί τη ζωή όπως εκείνο θέλει. Μπορεί να αποφασίσει μόνο του ποιο ρούχο θέλει να φορέσει ή με ποιους φίλους θέλει να γιορτάσει τα γενέθλια του. Δώστε τους το δικαίωμα στην επιλογή και παροτρύνετε το παιδί να παίρνει απλές αποφάσεις, όπως το να διαλέξει μια φορά τη βδομάδα το φαγητό για όλη την οικογένεια.

Πηγή: Psychology Now

 

Γραφείτε στο Newsletter του Παιδί και διαβάστε πρώτοι το 2ο μέρος του άρθρου!

Share this post

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Back to Blog