Back to Blog
παιδιά και κατοικίδια

Παιδιά και Κατοικίδια: Τα οφέλη της συμβίωσης με ζώα

Είναι γνωστή η αγάπη των παιδιών για τα ζώα. Σκεφτείτε πόσο αγαπάει κάθε παιδί τα λούτρινα ζωάκια που έχει στο δωμάτιο του και θα καταλάβετε πόσο σημαντικά είναι τα ζώα στη ζωή του. Κάθε παιδί έχει έναν αστείρευτο ενθουσιασμό όταν θα αντικρίσει ένα σκύλο, μία γάτα ή ακόμη, όταν θα κάνει την πρώτη εξερεύνηση στο ζωολογικό πάρκο.

Μπορούν επομένως, παιδιά και κατοικίδια να ζήσουν μαζί και ν’ αναπτύξουν μία δυνατή σχέση που θα οφελήσει την προσωπικότητα του παιδιού;

Δεν υπάρχει παιδί που δεν απολαμβάνει τη συντροφικότητα ενός ζώου και δεν ονειρεύεται να περιτριγυρίζεται από αυτά.
Μία οικογένεια που έχει κατοικίδια, γνωρίζει ήδη ότι τα ζώα είναι μέλη της οικογένειας για τα παιδιά. Όχι μόνο τα ζώα βρίσκονται στο επίκεντρο των δραστηριοτήτων της οικογένειας, αλλά σχεδόν πάντα, συμβάλλουν και στη σύσφιξη των οικογενειακών δεσμών.

Για παράδειγμα, η βόλτα που θα χρειαστεί να βγει το σκυλί κατά τη διάρκεια της ημέρας, αποτελεί μία ιδανική ευκαιρία για να ενωθούν και να διασκεδάσουν όλα τα μέλη της οικογένειας μαζί.

Πώς βοηθούν οι ευθύνες του ζώου στην ανάπτυξη του παιδιού;

Από την παιδική ηλικία τις περισσότερες φορές τα παιδιά αρχίζουν να ζητούν επίμονα από τους γονείς τους να πάρουν ένα κατοικίδιο στο σπίτι. Η χαρά και τα οφέλη μίας συμβίωσης με μία γάτα ή ένα σκύλο, είναι αδιαμφισβήτητα ως προς τη χαρά που προσφέρουν σε μικρούς και μεγάλους. Η ψυχολογία του παιδιού επηρεάζεται από τη συμβίωση, αφού αναπτύσσει νέα συναισθήματα και αναγνωρίζει την έννοια της ευθύνης.

Ωστόσο, οι γονείς γνωρίζουν καλά ότι τα παιδιά είτε πρόκειται το καινούργιο τους ρούχο, είτε το καινούργιο τους παιχνίδι, συνήθως ενθουσιάζονται τις πρώτες μόνο ημέρες. Αυτός είναι και ο φόβος πολλών γονέων που θέλουν να προσθέσουν ένα ακόμη μέλος στην οικογένεια, αλλά ανησυχούν ότι παιδί όσο και να ζητάει ένα ζωάκι, σύντομα θα βαρεθεί. Οι γονείς ανησυχήσουν ότι όταν τα παιδιά θ’ ανακαλύψουν τις ευθύνες ενός κατοικίδιου ζώου, ο ενθουσιασμός τους θα υποχωρήσει.

Η αλήθεια είναι ότι οι ευθύνες που έχει ένα κατοικίδιο ζώο, όπως το φαγητό, το νερό και η βόλτα, απαιτούν αρκετό χρόνο την ημέρα. Το “αντάλλαγμα” ωστόσο που προσφέρει το ζώο είναι πολύ σημαντικότερο και ευεργετικό. Τα ζώα μπορούν να διδάξουν στα παιδιά και τους ενήλικες, την πίστη και την ανιδιοτελή αγάπη.

Τα μαθήματα ενσυναίσθησης που προσφέρουν τα ζώα στον άνθρωπο, τα βοηθούν να κατανοήσουν καλύτερα τα συναισθήματα των άλλων. Βοηθούν τα παιδιά να ωριμάσουν και ν’ αναπτύξουν το αίσθημα της ευθύνης. Το παιδί αναλαμβάνοντας την ανατροφή του ζώου, μαθαίνει να φέρνει εις πέρας συγκεκριμένες αλλά και εύκολες υποχρεώσεις, όπως το να του βάλει νερό ή φαγητό.

Επιπλέον, το παιδί έχει τη δυνατότητα να ασκηθεί περισσότερο σωματικά και ψυχικά, μέσω της συνύπαρξης του με ένα κατοικίδιο ζώο. Ειδικά τα μεγαλύτερα παιδιά, βγάζοντας μία βόλτα το σκυλάκι τους, έχουν ένα πολύ ισχυρό κίνητρο να ασκηθούν με το περπάτημα ή το τρέξιμο. Από την άλλη, τα μικρότερα παιδιά θα δουν τη βόλτα περισσότερο σαν παιχνίδι, απολαμβάνοντας τα ψυχικά και σωματικά της οφέλη.

Τι να κάνετε εάν έχει κατοικίδιο πριν τη γέννηση του παιδιού;

Πολλές οικογένειες που έχουν ήδη κατοικίδια ζώα πριν από τη γέννηση του παιδιού τους, αναρωτιούνται τι θα πρέπει να κάνουν προκειμένου να μην υπάρξει κίνδυνος για το μωρό. Δεν είναι λίγες μάλιστα οι φορές, που δωρίζουν το κατοικίδιο ζώο τους σε κάποιο πρόσωπο από το φιλικό ή οικογενειακό τους περιβάλλον.

Στην πραγματικότητα όμως, η συμβίωση του κατοικίδιου ζώου και του μωρού δε διατρέχει κανέναν απολύτως κίνδυνο για το παιδί εφόσον δεν υπάρχουν προβλήματα υγείας στο βρέφος. Το πρώτο που θα πρέπει να κάνετε ως νέοι γονείς, είναι να συμβουλευτείτε τον κτηνίατρο σας και να λάβατε τα κατάλληλα μέτρα προφύλαξης για το παιδί.

Σύμφωνα με έρευνες μάλιστα, τα παιδιά και τα κατοικίδια που ζουν μαζί έχουν υψηλότερη αυτοεκτίμηση. Αυτό συμβαίνει διότι το κατοικίδιο είναι πάντα εκεί για το παιδί, να παίξει μαζί του και να εκδηλώσει τα συναισθήματα του, ακόμη και όταν κανένας άλλος δεν είναι. Ακόμη, υποστηρίζεται ότι τα παιδιά που έχουν κατοικίδια ζώα τείνουν ν’ αρρωσταίνουν λιγότερο και είναι λιγότερο πιθανό να παρουσιάσουν αλλεργίες, εξ αιτίας της πρώιμης έκθεσης τους σε ορισμένα βακτήρια.

Η αρμονική συνύπαρξη του παιδιού και του ζώου, μόνο ευεργετικά οφέλη μπορεί να έχει και για τις δύο πλευρές και μπορεί σίγουρα να συμβάλλει στην ευτυχία του παιδιού. Μήπως λοιπόν ήρθε η κατάλληλη στιγμή να προσθέσετε ένα τετράποδο μέλος στην οικογένεια; 🙂

Share this post

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Back to Blog