Back to Blog
πάσχα-παιδιά-κορονωοϊος

Τι θα πούμε στα παιδιά για το φετινό Πάσχα;

Πώς θα εξηγήσουμε στα παιδιά το φετινό Πάσχα; Τι μπορούμε να μη κάνουμε για να μη νιώσουν μοναξιά;

Αυτό το Πάσχα είναι διαφορετικό. Έχουμε ήδη διδάξει στα παιδιά τα απαραίτητα μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό και έχουμε δεκάδες τρόπους να περάσουμε ευχάριστο χρόνο μαζί τους μένοντας σπίτι.

Δε θα γιορτάσουμε όπως κάθε χρόνο, όμως είναι σημαντικό να γιορτάσουμε και φέτος. Για τους γονείς αλλά και για τα παιδιά. Το γεγονός ότι το Πάσχα θα είναι φέτος διαφορετικό από άλλες χρονιές, δε σημαίνει κατ’ ανάγκη ότι θα είναι χειρότερο. Είναι απλώς διαφορετικό από αυτό που έχουμε συνηθίσει.

Εξηγήστε τους τι γιορτάζουμε το Πάσχα

Η μεγαλύτερη γιορτή της χριστιανοσύνης έχει πολλές παραδόσεις για τις οποίες μπορούμε να μιλήσουμε στα παιδιά. Κάθε μέρα της Μεγάλης Βδομάδας, μπορεί να γίνει ένα καινούργιο “μάθημα” για παιδιά. Οι γονείς περνούν τώρα πολύ περισσότερες ώρες στο σπίτι. Αυτό είναι μία καλή ευκαιρία να μάθουμε στο παιδί όλα εκείνα που η ρουτίνα της καθημερινότητας μας έχει στερήσει.

Ένα ποίημα για τη Μεγάλη Βδομάδα, μπορεί να σταθεί η αφορμή να μιλήσουμε στα παιδιά για την ιδιαιτερότητα της κάθε μέρας. Ένα παράδειγμα, είναι το παρακάτω ποίημα το οποίο πέρασε από γενιά σε γενιά σε όλη την Ελλάδα, σε δεκάδες παραλλαγές.

“Μεγάλη Δευτέρα – μεγάλη μαχαίρα
Μεγάλη Τρίτη – ο Χριστός εκρύφτη
Μεγάλη Τετάρτη – ο Χριστός επιάστη
Μεγάλη Πέμπτη – ο Χριστός παιδεύτη
Μεγάλη Παρασκευή – ο Χριστός στο καρφί
Μεγάλο Σάββατο – ο Χριστός στον τάφο
Μεγάλη Κυριακή – ο Χριστός θ’ αναστηθεί”

Μιλήστε στα παιδιά, εξηγήστε τους τι γιορτάζουμε κάθε χρόνο και ποια η σημασία της κάθε ημέρας από τη Μεγάλη Εβδομάδα. Διαβάστε μαζί τους παιδικά βιβλία για το Πάσχα ή δείτε μαζί τους ταινίες κατάλληλες για παιδιά και συζητήστε μαζί τους. Στο YouTube μπορείτε να βρείτε δεκάδες παιδικά με θέμα το Πάσχα, τη Σταύρωση του Ιησού και άλλα, όπως για παράδειγμα το βίντεο εδώ.

Οι ψυχολόγοι επισημαίνουν ότι θα πρέπει να είμαστε ειλικρινής και να μιλάμε στα παιδιά με ψυχραιμία για την κατάσταση που βιώνουμε. Τα παιδιά είναι πάντοτε έτοιμα ν’ ακούσουν και να βρουν ενδιαφέρον οτιδήποτε έχουμε να τους πούμε, κάνοντας ερωτήσεις για να το κατανοήσουν. Ανάλογα με την ηλικία του παιδιού, προσπαθήστε να του εξηγήσετε τις επιπτώσεις του ιού. Μιλήστε τους για τα αναγκαία μέτρα προφύλαξης που λαμβάνουμε για να προστατεύσουμε τα αγαπημένα μας πρόσωπα και τους εαυτούς μας.

Κρατήστε επαφή με τα αγαπημένα σας πρόσωπα

Το Πάσχα συμβολίζει την αγάπη του Χριστού για τον άνθρωπο. Είναι μία οικογενειακή γιορτή που πάντα μας έδινε τη δυνατότητα να έρθουμε κοντά με τα αγαπημένα πρόσωπα, τους συγγενείς και τους φίλους μας. Τα παιδιά παίζουν και διασκεδάζουν ξέγνοιαστα στην ανοιξιάτικη φύση! Ακόμη και αν δε μπορεί να γίνει έτσι φέτος, ας μη ξεχνάμε ότι η τεχνολογία που τον προηγούμενο καιρό μας έκανε να γκρινιάζουμε, αυτή τη φορά μας έχει δώσει μεγαλύτερη χαρά από όση θα περιμέναμε.

Το φετινό Πάσχα μπορεί να είναι η ευκαιρία εκείνη που αποζητούμε για να έρθουμε πιο κοντά με τα αγαπημένα μας πρόσωπα. Έχουμε τη δυνατότητα να δούμε και να συνομιλήσουμε με φίλους και την οικογένειας μα που βρίσκεται μακρυά, με δεκάδες μέσα. Εφαρμογές στα smartphones όπως το What’s App, το Messenger και τo Viber, μας παρέχουν εύκολα τη δυνατότητα να συνομιλήσουμε κάνοντας μία βιντεοκλήση. Παππούδες, γιαγιάδες και νονοί, μπορούν μιλήσουν με το παιδί να του ευχηθούν και υποσχεθούν μία μεγάλη αγκαλιά όταν βρεθούν από κοντά! Γιατί ακόμη και αν δε μπορούμε ν’ αγκαλιαστούμε μπορούμε να δείξουμε στα παιδιά εκείνη την όψη της τεχνολογίας που δε συνδέεται με τα παιχνίδια ή τα βίντεο αλλά την ίδια την επικοινωνία!

Ακόμη, μπορείτε να μιλήσετε στα παιδιά για το Πάσχα μέσα από πασχαλινές δραστηριότητες. Ετοιμάστε κουλούρια και τσουρέκια, βάψτε μαζί τους κόκκινα αβγά και οποιοδήποτε άλλο έθιμο ακολουθείτε. Κατασκευές και χειροτεχνίες μπορούν να δώσουν μεγάλη χαρά στα παιδιά κάθε ηλικίας. Ειδικά, εάν έχουν τη δυνατότητα να τα στείλουν σε αγαπημένους φίλους, τους παππούδες τους ή ακόμη και τους δασκάλους.

Το φετινό Πάσχα μπορεί να είναι εξίσου ευχάριστο για τους γονείς και τα παιδιά. Ας κρατήσουμε όλα εκείνα τα θετικά του χαρακτηριστικά. Ας δούμε το γεγονός ότι μένουμε σπίτι ως μία ευκαιρία για ένα διαφορετικό Πάσχα. Μπορεί να είναι εξίσου όμορφο και ωφέλιμο για τα παιδιά!

Αν σας άρεσε το άρθρο μη ξεχάσετε να το μοιραστείτε
με τους φίλους σας στα Social Media!

Share this post

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Back to Blog